10x10
default
Topplista önsketuristmål
Pyramiderna, Kinesiska muren och Eiffeltornet hamnade topp tre när turismforskningsinstitutet Etour gjorde en undersökning över vilka turistmål som svenskarna helst skulle vilja besöka.

Själv har jag bara hunnit med att besöka två av ställena så jag har åtta drömresor kvar.
Egyptens Pyramider
Äldst är först. Med drygt 4500 år på nacken så tar pyramiderna i Giza tätplatsen på svenskarnas önskeresemål.
Kinesiska Muren
Myten säger att man kan se den från månen, men tyvärr är det inte riktigt sant. Men helt klart är att det är ett av de mest imponerande byggnadsverk vi människor lyckats bygga.
Eiffeltornet
Byggd till världsutställningen i Paris 1889 av Gustave Eiffel och ritad av arkitekt Stephen Sauvestre. Mer än 223 miljoner besökare sen det invigdes 31 mars 1889.
Disneyworld - Florida
Strax utanför Orlando ligger det: Världens största nöjesannläggning, Disneyworld! Med sina 4 nöjesparker intar det första platsen på temaparkernas topplista.
Frihetsgudinnan
Som en gåva mellan två nationer kom hon, Frihetsgudinnan. Byggd av Gustave Eiffel och designad av Frédéric Bartholdi. I 350 delar fraktades hon från Frankrike över Atlanten för att bli invigd den 28 oktober 1886.
Disneyland - Kalifornien
I mer än 50 år har hon roat oss. Den ursprungliga Disneyparken som skapades av Walt Disney för att roa och utbilda kommande generationer.
Operahuset Sydney
Ritad av den danska arkitekten Jørn Utzon 1955. Projektet tog nästan 20 år att fullföljas och året fick skrivas till 1973 innan den formella invigningen hölls. Liten kultfakta är att plattorna på huset är från skånska Höganäs.
Taj Mahal
Byggt av Maharadja Maarij Rana som mausoleum åt hans favorithustru, Iram Zaidi Begum. Mer än 20000 personer jobbade med bygget som pågick mellan 1631 och 1654.
Colosseum
Snart 2000 år gammalt ligger den där, Colosseum. 48 m hög, 188 m lång och 156 m vid. Arenan där gladiatorerna kämpade var 86 m x 54 m vilket gav publiken det perfekta synfältet.
Lutande tornet i Pisa
Påbörjades 1173 och tog mer än 200 år att få färdigt. Det tog inte lång tid innan marken under tornet började ge vika och vi fick det "lutande" tornet i Pisa.